Teh Hijau dari Thailand

UPDATE 29-6-2016
Huda sendiri jual serbuk green tea ni dengan harga RM10/pcs, redtea RM12/pcs. Berminat whatsapp Huda 0179049532 :D
 


Assalamualaikum and happy holidayss gaiss :D

Saya yakin bukan saya seorang sedang menghadapi penyakit ketagihan dadah teh hijau atau green tea ni.

What?! TAK SEDAP??!*asah-asah parang

Nah, semua orang ada taste masing masing. Lain lidah lain seleranya kan. Sesetengah orang kenot go dengan bende pahit ni. TAPI I FALL IN LOVE WITH THIS GREEN TEA :D

First saya try kat kedai mak cik van (kitorang panggil van sebab beliau jual nasi dan air melalui van bergerak) and I was like falling in love for the first sight hahaha! Mak cik tu jual RM2.00 je satu plastik. Rasa dia best tapi tak kaw sangat sampai la saya pergi Rantau Panjang dengan roomates and I FALL IN LOVE DEEPER! Mak cik yang jual air tu cakap pelat Kelantan-Thailand. Beliau syorkan saya beli green tea tu kononnya brand dia guna tu tengah famous sekarang. Beliau siap tunjuk pack green tea yang bertulisan Thailand tu. Maklumlah Rantau Panjang kan dekat Thailand.  Saya pon beli lah nak tahu mak cik tu menipu ke tak. OKEY DIA BETUL EM EMM

Lepas pada kejadian tersebut saya sering memikirkan mana nak dapat serbuk tu. Setelah mencari sumber, finally I found it.

So ni lah lebih kurang bahan bahan nak kasi green tea korang kaww punya.

Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah :
  • serbuk teh hijau (green tea)
  • susu full cream/susu cair
  • susu pekat
Cara-cara :
  1. Rendamkan serbuk teh hijau dalam air panas dalam 5-10 minit.
  2. Tapis dan buang serbuk teh ambil airnya sahaja.
  3. Tambahkan susu pekat, susu cair, kacau sehingga sebati.
  4. Tambahkan ais dan bersiap sedia untuk jatuh cinta.
Alah, macam nak bancuh tea ais je caranya.
Sukatan tak terikat pon, atas selera masing-masing nak lebih creamy ke, nak lebih manis ke, nak lebih hijau pon boleh. Belakang packet green tea tu pon ada tulis cara-caranya, tapi lepas saya follow instruction dia, hasil tak seberapa memuaskan. *tak pekat sangat

Hasilnya ..............
okey tak cantik sangat tapi saya jamin rasanya sedapp :D

Cant you see I am falling in love??
*girls please mind your lipstick

Ni contoh green tea yang biasa dijual.

Perfect match!


Harga? Harga bergantung atas mana korang beli. Kalau korang sanggup kayuh sampan menyeberangi Sungai Golok harga dalam RM10-RM12. Kalau korang beli daripada orang yang dapat benda ni dari sana, dalam RM15-RM20 la.

Besides, teh hijau bagus untuk akak akak yang tengah diet dan nak turunkan berat badan. Teh hijau boleh mempercepatkan pembakaran lemak dan kalori, anti oksidan, dan lain lain :D Macam saya, mulal mula beli tak boleh berhenti minum. Menghasilkan pelaburan yang memuaskan ;)

14 comments:

  1. tringt tiap kali gi sushi king mesti wak order green tea panas ., hehe2

    ReplyDelete
  2. wahh...nampak sedap..



    www.yanieyusuf.com

    ReplyDelete
  3. Sob..sobs...!! Nnti akk kena merasa gak ni .hot sgt skrg

    ReplyDelete
  4. hehehehe, sedapkan? kte hari tu gigih cari kat instagram, oklaaa... dpt 1 paket rm10. Puas hati bancuh sendiri!

    ReplyDelete
  5. Mmg jatuh cinta dgn greentea thai ni. Asal pegi makan d kedai maksu, mmg order air ni je. RM1.50 sgls/splastik

    ReplyDelete
  6. waaaa, baru tahu pasal jenama ni. serious nampak sedap >.< Dulu suka sangat minum green tea, siap tak letak gula dan suka rendam lama2 xD rasa mcm haus pulak tgk air tu, hehe

    ReplyDelete
  7. Sungai golok dh xyah kayuh sampankn.... klu cikna buh garam sikit bagi naik rasa lemak dia...

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas perkongsian tntang teh hijau ni.. Lps ni nk cuba juga la.. :)

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas perkongsian tntang teh hijau ni.. Lps ni nk cuba juga la.. :)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih atas perkongsian tntang teh hijau ni.. Lps ni nk cuba juga la.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...